Additieven als sleutel tot duurzaam en efficiënt voer

De Molenaar, July 2025

Klantendag ORFFA Belgium laat wetenschap en praktijk samenkomen

‘Voederadditieven in beweging’ was het thema van de klantendag van ORFFA Belgium. De bijeenkomst bood een actueel overzicht van ontwikkelingen op het gebied van darmgezondheid, duurzaamheid en voederefficiëntie. Experts uit wetenschap en bedrijfsleven deelden inzichten over hoe additieven kunnen bijdragen aan efficiëntere, duurzamere en gezondere dierlijke productiesystemen.

Diverse actuele vraagstukken passeerden de revue tijdens de ORFFA-klantendag. Er was vooral veel aandacht voor de rol van het microbioom. Het thema ‘Voederadditieven in beweging’ was treffend gekozen, want ook de wereld is volop in beweging. Naar verwachting is er in 2050 circa 50 procent meer voedsel nodig om de wereldbevolking van 9 tot 10 miljard mensen te voeden, binnen de grenzen van klimaatverandering.

ORFFA groeit wereldwijd

CEO Haiko Zuidhoff benadrukte dat ook ORFFA zelf continu in beweging is. Opgericht in de jaren zeventig als distributeur van vitaminen, aminozuren en enzymen voor Noordwest-Europa, groeide het bedrijf in de jaren negentig uit tot verdeler van premiummerken als Ajinomoto, Calpis, Solvay en Sumitomo voor heel Europa. Vanaf 2010 leverde ORFFA wereldwijd additieven en ontwikkelde het eigen merkproducten. Rond 2020 werd ORFFA onderdeel van de Japanse Marubeni Group, waardoor het wereldwijd meer slagkracht kreeg. In 2023 begon het bedrijf met het aanbieden van oplossingen en diensten en werden regionale structuren opgebouwd. Tegenwoordig realiseert ORFFA met 200 medewerkers een omzet van 300 miljoen dollar. Het is actief in meer dan 85 landen en levert jaarlijks 160.000 ton voederadditieven aan 1.200 klanten. Naast de eigen merken Excentials en Elovitals verdeelt ORFFA wereldwijd producten van onder andere Solvay, Prosol, Sumitomo, Itochu, Adisseo, Carmeuse, Olmix, Eppen, Biorigin en Asahi.

“Wij streven naar maximale voederefficiëntie en een minimale CO2-voetafdruk. We richten ons op darmgezondheid en immuniteit. Met aandacht voor minerale voeding bevorderen we optimale diergezondheid en prestaties,” aldus Zuidhoff. Voeder vertegenwoordigt volgens hem circa 70 procent van de productiekosten. “Onze producten dragen bij aan energie-efficiëntie. Door het gebruik van aminozuren kunnen laageiwitvoeders worden samengesteld, goed voor 3 procent minder CO2-uitstoot. Dankzij een partnerschap met Seaforest bieden we producten met potentieel om de methaanuitstoot met 50 procent te verminderen. Ook werken we met Florates, gespecialiseerd in microbioomanalyse via DNA-techniek, waardoor behoeften en voorspellingen nauwkeurig kunnen worden bepaald.”

 

Microbioomanalyse via DNA

Joost Thijssen van Florates ging dieper in op de rol van het microbioom en de vroegtijdige opsporing van darmgezondheidsproblemen via DNAsequencing. Florates ontwikkelde hiervoor een geavanceerde techniek.

Thijssen gaf als voorbeeld de voorspelling van butyraatproductie in het caecum van pluimvee. Butyraat wordt in de darm zelf aangemaakt en is nodig om de darmwand te versterken en gezond te houden. Zo neemt de kip het voeder beter op en kan sneller groeien. Een darm met veel butyraat heeft minder last van ontstekingen. De kip haalt meer energie uit hetzelfde voer. Butyraat wordt in de darm snel opgebruikt en metingen in het mest geven dus geen betrouwbaar resultaat. Klassieke PCR-technieken meten slechts 3 procent van de capaciteit; Florates meet ruim 90 procent met behulp van 14 DNA-butyraat-markers. “Dit biedt direct inzicht in de darmgezondheid en maakt gerichte bijsturing mogelijk nog voor groeiverlies optreedt. Structureel gebruik van deze test helpt bij het optimaliseren van voer, genetica en management. Ook slachtplanning en afzet worden beter voorspelbaar”, aldus Thijssen.

 

Selenium verhoogt vleeskwaliteit

Coralie Lagamme (Universiteit van Luik) benadrukte de voordelen van organisch selenium in rundvee. “Organisch selenium is bij vleeskoeien een sleutel tot betere gezondheid en vleeskwaliteit.” Volgens haar verhoogt selenium de antioxidantstatus, het seleniumgehalte in melk en vermindert de kans op mastitis. Ook de productiviteit bij koeien en zeugen stijgt, net als de dagelijkse groei van kalveren. Tijdens de afmestfase verbetert de voederefficiëntie bij varkens en stijgt het seleniumgehalte in het vlees.

Lagamme doet momenteel onderzoek naar de effecten van selenium bij Belgisch Witblauwe runderen, met aandacht voor diergezondheid, bloedwaarden, voedingswaarde, houdbaarheid van vlees en microbioomdiversiteit van de pens. De resultaten zijn nog niet volledig, maar de eerste bevindingen zijn positief.

Duurzaamheid vraagt om additieven

Jolien Van Soest van ORFFA schetste het belang van additieven in de verduurzaming van de veehouderij. De wereldwijde vraag naar dierlijk eiwit blijft groeien, vooral in China en de rest van Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Europa en Noord-Amerika kennen een lichte daling; India blijft stabiel op een laag niveau. De uitdaging is om deze groei op een duurzame manier te realiseren, aangezien dierlijke productie bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

 

‘Door het gebruik van aminozuren kunnen laageiwitvoeders worden samengesteld’

 

Volgens Van Soest kunnen additieven hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Ze verbeteren productie, diergezondheid en benutting van grondstoffen. Zo reduceert Excential Energy Plus de CO2-uitstoot per kilogram vlees. “Een ton van dit additief staat gelijk aan de besparing van 7.700 bomen.” Het product is het eerste additief met een officiële GFLI-certificering voor CO2-reductie. “Ook economisch leveren additieven voordeel op”, aldus Van Soest. Excential Beta-Key (betaine HCl) zorgt voor betere groei en voederconversie, wat een besparing van 7,57 euro per ton bij mestvarkens en 11,85 euro per ton bij starters oplevert. Ook op sociaal vlak kunnen additieven een rol spelen. Zo ontwikkelde ORFFA stofvrije mineralen.