HAM MADDELERDEKİ SELENYUM DEĞİŞİMİ
Klein ve arkadaşlarının (2023) yukarıda bahsedilen çalışması, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdalardaki selenyum bulunabilirliğinin büyük farkını vurgulamaktadır. Genel olarak, hayvansal kaynaklı içerikler selenyum açısından zenginken, bitkisel kaynaklı ham maddelerdeki selenyum seviyeleri düşüktür. Bu durum, selenyumun bitkiler için gerekli olmamasıyla açıklanabilir. Bitkisel kaynaklı bileşenlerdeki selenyum seviyesi, bitkinin yetiştirildiği toprağın selenyum sevi-yesine bağlıdır ve hem çok düşük olabilir hem de partiler arasında oldukça değişkenlik gösterebilir. Ayrıca, bitki bazlı ham maddelerden elde edilen eser elementlerin biyoyararlanımı genellikle daha düşüktür (3).
Bitkilerin aksine, selenyum hayvanlar için gereklidir ve etten elde edilen bileşenler her zaman minimum miktarda selenyum içerir. Selenyumun miktarı, hayvanın vücudunun hangi bölümünün ele aldığına bağlı olarak değişir; karaciğer ve böbrek gibi organlar iskelet kas dokusuna kıyasla daha yüksek seviyelerde selenyum içerir. Ayrıca, hayvanın kökeni de selenyum konsantrasyonunu etkiler; balık bazlı içerikler genellikle kara hayvanlarından elde edilen ürünlere kıyasla daha yüksek miktarda selenyum içerir (3).
Daha fazla bitki bazlı bileşen içeren evcil hayvan mamaları, hayvanın günlük gereksinimlerini karşılamak ve selenyum eksikliğini önlemek için ek selenyum takviyesi gerektirir. Buna karşılık, çoğunlukla organ bazlı veya balıktan elde edilen ham maddelere dayanan evcil hayvan mamaları, ek selenyum takviyesi olmadan günlük gereksinimleri karşılayabilir, hatta maksimum seviyeleri aşabilir. Ham maddelerdeki selenyumun geniş çeşitliliği, minimum ve maksimum seviyeler arasında kalmayı karmaşık hale getirir. Peki bir evcil hayvan beslenme uzmanının uyması gereken sınırlar tam olarak nelerdir?
SELENYUM GEREKSİNİMLERİ NE OLACAK?
FEDIAF (2024), hem büyümekte olan hem de yetişkin köpek ve kediler için minimum selenyum seviyeleri sunmaktadır (Şekil 2). FEDIAF, yetişkinlerde, hayvanın aktivite düzeyine bağlı olarak besin seviyeleri önermektedir. Daha az aktif hayvanların bakım enerji gereksinimleri (MER) ve buna bağlı olarak günlük mama alımları daha düşüktür. Dolayısıyla daha az aktif hayvanların günlük gereksinimlerini karşılamak için mamalardaki selenyum içeriği daha yüksek olmalıdır. Her ne kadar FEDIAF aşırı kilolu hayvanlar için özel olarak gereksinimleri belirtmese de MER'in aşırı kilolu köpekler ve kediler için sırasıyla 95 kcal/kg0.75 ve 75 kcal/kg0.67'nin bile altında olduğu görülebilir. Kilo verme diyetleri genellikle daha düşük enerji yoğunluğuna sahip olsa da, bu hayvanlara sağlanan günlük yiyecek miktarı normal büyüklükteki evcil hayvanlara kıyasla hala daha azdır. Minimum günlük tavsiyeye ulaşmak için, aşırı kilolu evcil hayvanlar için uygulanan diyetteki selenyum seviyesi, kg kuru madde (DM) başına 0,568 mg selenyum olan Avrupa yasal sınırına çok yakın olacaktır.