Voeding essentieel voor goede diergezondheid

Orffa al meer dan 30 jaar actief in antibiotica-reductie

Het zoeken naar alternatieven voor antibiotica is sinds het verbod op anti-microbiële groeibevorderaars in een stroomversnelling gekomen. “De basis is echter diergezondheid. Een gezond dier heeft geen medicijnen nodig. Voeding speelt daarin een belangrijke rol”, aldus algemeen directeur Eddy Ketels van Orffa.

Orffa maakte in februari bekend dat de veelzijdige Japanse multinationale groep Marubeni Corporation een meerderheidsparticipatie van 60 procent nam in Orffa International. Orffa is een bekende additieven leverancier en staat bekend als pionier in het zoeken naar alternatieven voor antibiotica. De basis daarvan ligt volgens Orffa in het terugdringen van antibioticagebruik via voeding. Wij spraken in de Belgische vestiging van Orffa in Bornem met CEO Eddy Ketels en CDO Ludo Segers over deze strategie en over de impact van de overname.

Start

“In de jaren tachtig zijn we begonnen met probiotica op de markt te brengen om het gebruik van antibiotica terug te dringen, maar de markt was er destijds nog niet rijp voor”, vertelt Ludo Segers. “In de jaren negentig hadden we een eigen natuurlijk product, een mengsel van actieve stoffen uit look en kaneel met de merknaam Excential Alliin Plus. Het verbetert de darmgezondheid, wat het gebruik van antibiotica voorkomt. Dat product is nog steeds met succes op de markt.”

Volgens Segers is de zoektocht naar en interesse voor antibiotica in de sector pas echt begonnen toen de groeibevorderaars werden verboden. “Orffa is altijd bezig geweest met het zoeken naar nieuwe ingrediënten die preventief de gezondheid bevorderen”, vult Ketels aan. “We waren er vroeg bij om ook nieuwe vormen van sporenelementen, zoals hydroxy mineralen en selenium, te benutten voor voedingsoptimalisatie. Naast probiotica werden gist producten, zoals Marcogard, ontwikkeld richting darmgezondheid.”

“Als je antibiotica wil reduceren, moet je er eerst voor zorgen dat het voer in orde is”, benadrukt Segers.

“Antibiotica-reductie in de veehouderij vraagt om een brede benadering. Onder meer management, hygiëne en vaccinatie spelen een belangrijke rol, maar voeding en darmgezondheid zijn van essentieel belang. Daarom staat Orffa voor een conceptbenadering, waarbij vanuit verschillende voedingsinvalshoeken een bijdrage wordt geleverd aan een optimale diergezondheid. Uitgangspunt is een optimale darmgezondheid met daarnaast ondersteuning van het immuunsysteem. Die conceptbenadering bestaat voor ons uit drie stappen: eiwit- verlaging, darmgezondheid en een optimale microflora en tenslotte immuniteitsopbouw.”

Download de PDF om verder te lezen.

Publications

© 2022 Orffa • DisclaimerPrivacy statementLogin